Търговищкият театър без отопление
Търговищкият театър без отопление / netinfo
Днес ръководството на Драматичния театър в Търговище даде пресконференция по повод предстоящата премиера “Шест целувки”, за която Дарик вече ви информира. Основна тема в разговора бе липсата на отопление в културната институция и затруднената работа през зимния сезон в нея.

Проблемът с отоплението на театъра съществува от 15 години, но през последните се е задълбочил, според директора Петър Петров. Министерството е отпускало 6-7 тона нафта на година, които са били недостатъчни, а през тази година не е предвидено никакво отопление. Ръководството смята, че газифицирането на институцията и заделянето на фонд за издръжка е наложително, за да не си тръгне окончателно публиката от нейния салон. Ако в момента газификация не е възможна, нужната нафта за нормалното функциониране на театъра е около 150 тона. Предвидена е среща с кмета на града, но въпросът трябва да се отнесе до министерството, смята Петър Петров, тъй като сградата е държавна собственост.

Актьорите, участващи в “Шест целувки”, между които и известният Николай Урумов, призоваха местната власт и бизнеса да се погрижат за нормалното функциониране на търговищкия театър – в името на зрителя. Те подчертаха, че културният продукт, който се създава на тази сцена ще представя града в цялата страна.

За спектакъла “Шест целувки”, режисьорът Владимир Петков сподели, че това е пиеса, която говори по нормален начин, на езика на днешния човек, за онова човешко чувство, което е двигател на живота – любовта.

Премиерата е на 14 ноември от 19.00ч. Тя ще бъде предшествана от предпремиерни представления в Русе и Добрич.