Създават ново общинско предприятие
Създават ново общинско предприятие / Dariknews.bg

Община Шумен разработва проект за създаване на общинско земеделско предприятие, чиято цел ще бъде привличане на средства по програмата „Развитие на селските райони". "Вероятно на сесията през месец септември ще предложим проекта за гласуване", обясни кметът на Шумен Красимир Костов. По думите му, по този начин в общинският бюджет ще влязат най-малко между 1,5 и 2 млн. лв. от субсидии за обработваема площ.

Предприятието ще бъде регистрирано като земеделски производител, за да може да провлича средства. „То ще стопанисва всички земи, язовири и гори на общината", допълни градоначалникът. Община Шумен е собственик на над 30 000 дка. земи, като не малка част от тях са отдадени под наем, но договори няма да бъдат прекратявани.

Към момента община Шумен не може да кандидатства за средства по програма „Развитие на селските райони", надеждите на администрацията са с новосформираното предприятие това да бъде преодоляно. „Важно е и, че това е елегантен инструмент за преодоляване на безработицата в селските райони, където тя е между 25 и 30%.", каза още Костов.