Стартира акция „Светлина, 9 са загинали в 33 пътни инцидента
Стартира акция „Светлина, 9 са загинали в 33 пътни инцидента / DarikNews.bg, архив
Стартира акция „Светлина", 9 са загинали в 33 пътни инцидента
58264
Стартира акция „Светлина", 9 са загинали в 33 пътни инцидента
  • Стартира акция „Светлина", 9 са загинали в 33 пътни инцидента

В Търговищка област от началото на годината са настъпили 33 тежки пътни произшествия, в които са загинали 9 души и 38 са ранени. Данните изнесе ст. инспектор Филип Борисов, началник група "Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност" в сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР в началото на акция „Светлина".

През миналия есенно-зимен сезон в областта има регистрирани 8 тежки пътни инцидента с осем ранени граждани. Намалената видимост и несъобразената с пътните и атмосферните услови скорост е причината за възникването им.

По време на акция „Светлина" почти ежедневно ще се извършва проверка на моторни-превозни средства по методa "широкообхватен контрол". Цел е ограничаване на предпоставките за възникване на тежки ПТП през есенно-зимния сезон, и най-вече с рисковите групи участници в движението.

Специалистите в центровете на Съюза на българските автомобилисти /СБА/ в Търговище и Попово ще предоставят на водачите безплатна техническа консултация. Те могат да проверят състоянието на светлините на автомобилите си и да им бъде извършено при нужда безплатно регулиране на фаровете и безплатна подмяна на крушки. В миналогодишното издание на акцията 280 водачи в областта са се възползвали от тази възможност, допълни председателят на СБА в Търговище Бойко Грозданов.

Анализът сочи, че през есенно-зимния период се наблюдава нарастване броя на случаите на управление на технически неизправни пътни превозни средства /ППС/, включително и без оборудване за движение при зимни условия; неизползване на задължителните светлини при движение на МПС през деня, както и управление на ППС със зацапани, нечетливи или закрити регистрационни табели, затрудняващи идентифицирането им при осъществяване на контрол за превишена скорост с автоматизираните технически средства или при настъпил пътен инцидент, когато водачът е напуснал местопроизшествието.