Средновековни съкровища на изложба в Търговище
Средновековни съкровища на изложба в Търговище / netinfo
Утре 21 декември от 17 ч. във фоайето на Археологическата експозиция на Регионален исторически музей – Търговище ще бъде открита изложбата “Съкровищата на средновековна България”, която е продължение на националната инициатива “Българските съкровища”.

Идеята за реализирането и е на Регионален исторически музей – Варна, със съдействието на Министерство на културата и 8 музея от Северна България – Добрич, Силистра, Русе, Шумен, Велико Търново, Монтана, Велики Преслав и Търговище.

Ще бъдат изложени част от съкровищата на Първото и Второто българско царство. Посетителитеще могат да видят уникални паметници на ювелирното изкуство; фрагменти от стенописите на Боянската църква и скалните манастири в Иваново; образци на приложното декоративно изкуство – стенни и подови украси от Преслав; златна везба върху скъпи копринени платове и луксозна керамика, емблематични за българското средновековие; накити - неделима част от костюма на средновековната българска аристокрация.

Представените автентични паметници отразяват важното място на България в развитието на средновековната европейска култура.