Спорт за децата в свободното време
Спорт за децата в свободното време / http://variant5.org/

45 ученици от Търговище ще бъдат обхванати в проект „Спорт за децата в свободното време", който за поредна година реализира клубът по ориентиране „Вариант 5". Това съобщи треньорът в клуба Петранка Ангелова.

Стойността на проекта е близо 4000 лева, като целта е да се създадат условия за участие на децата в безплатни спортни занимания, както и да бъде популяризирано спортното ориентиране сред подрастващите в община Търговище. Друга задача, която си поставят треньорите в клуба, е подобряване на здравето и физическата дееспособност на децата, както и те да придобият умения и навици за ориентиране в непозната местност с помощта на карта и компас. Ангелова допълни още, че спортното ориентиране може да се ползва и като превенция срещу нетолерантността, насилието, употребата на цигари, алкохол и наркотици.

В проекта на Министерството на физическото възпитание и спорта ще бъдат обхванати три групи от по 15 деца за обучение по ориентиране в Търговище. Те ще бъдат набрани от началните класове на Първо ОУ „Христо Ботев" и Първо СОУ „Св. Седмочисленици" в областния град. От „Вариант 5" имат готовност при интерес от страна на децата да започне обучение и с още една група с отделен треньор с финансиране със средства от клуба.

Работа по проекта ще стартира през февруари и ще продължи до 31юли 2013 г.