Служители в детските ясли готови на протести, ако заплатите им не бъдат увеличени
Служители в детските ясли готови на протести, ако заплатите им не бъдат увеличени / netinfo

Служителите в детските ясли в Шумен и Нови пазар готови на протести, ако от следващата година трудовите им месечни възнаграждения не се повишат. 182-ма души са се включили в подписка с такова искане, която е изпратена до министерствата на финансите и здравеопазването, до сдружението на общините и местната администрация в Шумен. Това съобщи за Дарик Виолета Радкова - председател на синдикалната организация към КНСБ на служителите в яслите в Шумен.

По силата на подписания през лятото на 2012 г. колективен трудов договор в здравеопазването от началото на настоящата година медицинските специалитети в яслите трябва да получават, като стартова заплата по 520 лв. „В момента възнаграждението е 460 лв., а много служители в яслите, като готвачи, касиери и домакини получават минимална работна заплата", поясни Радкова. По думите й, в колективите има голямо напрежение и хората са готови на протести, ако исканията им не бъдат взети под внимание. За да се увеличат заплатите им, служителите в яслите настояват да се повиши единния разходен стандарт за дете в ясла с 20%.

В началото на ноември е предвидена среща между служителите в яслите и представители на държавните институции, по време на която проблемът ще бъде обсъден и ще стане ясно ще получат ли по-високи заплати служителите в яслите.

Виолета Радкова допълни, че подписки със същите искания са поддели колегите й от Ловеч, Плевен, Добрич и други градове в страната.