/ Thinkstock/Getty Images
Експерти на шуменската екоинспекция извършиха извънредна проверка на прилежащите терени около Регионалното депо в кв. "Дивдядово" след публикации в регионални медии за наличие на замърсяване с найлонови торбички и найлони.

При обхода на депото се установи, че по оградата му и по близката растителност има замърсяване, съобщиха от РИОСВ. Найлонови отпадъци са установени и от депото до постройките в началото на кв. "Дивдядово", както и по прилежащите площи до мантинелата по пътя Шумен-Велики Преслав.

ВиК-Шумен плаща задълженията си, няма опасност от спиране на водата

По данни на оператора ежедневно се извършва запръстяване на отпадъците, но при лоши метереологични условия това не е възможно по технически причини.

Дадени са две предписания на ОП „Чистота“ за почистване на замърсените участъци и за недопускане на повторно замърсяване.

Почистването на найлоновите отпадъци трябва да се извърши до 23 февруари и за предприетите действия по двете предписания трябва писмено да се уведоми екоинспекцията. За установяване на изпълнението ще бъде извършена проверка по последващ контрол.