Симфоничен концерт с премиерни български творби

Симфониета Шумен
Симфониета Шумен
Днес от 19:05 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ ще прозвучат две премиерни български творби.

Сюитата „Балкански звуци“ върху български народни мотиви (по-късно преименувана на „Балканска сюита“) се счита за първата българска симфонична творба. Именно с нея през 1903 г. Добри Христов завършва Пражката консерватория в класа по композиция на Антонин Дворжак. Концертът за виолончело и оркестър на Христо Йоцов е неговата последна работа в жанра на инструменталния концерт. Написан е през 2016 г. специално за проф. Анатоли Кръстев, когото ще имаме удоволствието да чуем като солист. Програмата е допълнена с „Вариации на тема от Хайдн“ от немския композитор Йоханес Брамс.

Проф. Анатоли Кръстев завършва Консерватория в Тунис при Гвидо Еврайт и Държавна музикална академия в София (в класа на проф. Велко Карастоянов). Специализира при Андре Навара и Янош Старкър. От 1972 г. преподава в НМА „П.Владигеров“, където и в настоящия момент е професор и зам.-ректор. Ръководи майсторски класове във Франция, Англия, Белгия, САЩ, Корея, Гърция, Португалия, Бразилия, Македония, Сърбия и др. Почетен президент е на Академията за млади таланти в Марсилия (заедно с Я. Старкър и Морис Баке), член е на жури в международните конкурси във Ваймар и Прага („Пражка пролет“), Бразилия и др. Има многобройни награди и отличия от конкурси, фестивали, форуми. Носител е на Кристална лира (2004) и Златна лира (2007) на СБМТД и Наградата „Златна муза" (2007).

Симфониета Шумен


Негови възпитаници са солиращи артисти, концертмайстори и оркестранти - на най-реномирани подиуми, в престижни състави, както и педагози във висши музикални училища и университети - в Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка. Категоричният професионализъм, яркият артистизъм и впечатляващият репертоар отвеждат Анатоли Кръстев към най-известните подиуми у нас и в чужбина (Европа, Америка, Азия и Африка). Солист е на всички български и редица европейски и американски оркестри. Международната концертна дейност на Кръстев включва още участия във фестивали (Фландърски-Белгия, Международните срещи на виолончелисти в Рио де Жанейро, Бразилия и др.), солови рецитали и музициране с известни артисти (Юри Башмет, Минчо Минчев, Стойка Миланова, Боян Воденичаров, Дороти Дороу, Валтер Буйкенс, Робер Гроло и др.) и диригенти (Ури Майер, Дьорд Лехел, Йосиф Конта, Арнолд Кац, Добрин Петков, Димитър Манолов, Васил Казанджиев, Георги Димитров, Емил Табаков, Милен Начев и др).  От 2000 г. Кръстев основава (с Йосиф Радионов и Майер Франк) клавирното трио "Кинор", а от 2002 - виолончеловия ансамбъл "Cellissimo" (с Калина Кръстева и Атанас Кръстев).