Шуменският отбор по информатика постигна най-големия си успех
Шуменският отбор по информатика постигна най-големия си успех / netinfo
Националната олимпиада, която се проведе от 18 до 20-ти април е най-престижното републиканско състезание. На него се определят съставите на разширените национални отбори по информатика на страната – до 15.5 и до 20.5 години. До състезанието бяха допуснати само тези ученици, които са се класирали след първите два кръга на олимпиадата.

Шуменският отбор класира най-голям брой участници за това състезание след София. В състава на двата отбора намериха място 6 шуменски състезатели: Румен Христов, Петър Иванов и Мирослав Ганчев, които се се класираха в „големия” отбор, а Атанас Добрев, Симеон Иванов и Делян Георгиев попаднаха в този до 15.5 години. Петър Иванов и Мирослав Ганчев бяха обявени за лауреати на олимпиадата. Лауреатското свидетелство им дава право да учат във всеки университет в страната по техен избор.

Румен Христов зае трето място в майсторската А-група. Осмокласникът се пребори с ученици от 10, 11 и 12 клас. Това е най-големият успех на ученик на тази възраст, в 20-годишната история на олимпийското движение по информатикав България. По решение на Националната комисия по информатика, Румен Христов беше определен за лидер на „малкия” национален отбор, без да участва в контролните състезания по-нататък.

Всички спечелили са възпитаници на Школа А&Б и учат в ПМГ „Нанчо Попович”, а Антон Чернев е от ІІІ ОУ”Димитър Благоев”. Ръководители на шуменские информатици са Бисерка Йовчева и Петър Петров.