Шуменският административен съд навърши 1 година
Шуменският административен съд навърши 1 година / netinfo
Общо 490 дела са образувани от Шуменския административен съд от създаването му на 1 март 2007-ма до края на миналата година. 381 от делата са първоинстанционни административни дела и 109 касационни административно-наказателни. Преобладаващата част от тях - 449 или 91 %, са приключени в края на 2007 година.

При 91% от общо образуваните дела, средната продължителност от постъпването на жалбата и протеста в съда до постановяване на крайния съдебен акт, е до 3 месеца, за което несъмнено допринасят и ефикасните разпоредби на новоприетия Административно - процесуален кодекс, уточняват от съда. От останалите 41 несвършени дела, преобладаващата част касаят жалби срещу административни актове по Закона за устройство на територията, което е обяснимо, предвид спецификата на тези дела и съпровождащите ги голям обем доказателствени искания, в т.ч. за допускане и назначаване на съдебно - технически експертизи, предпоставящи осигуряването на разумен срок, в който експертите да подготвят своите становища по възложените им задачи.

Сравнително малък е броят на съдебните актове, които са обжалвани пред ВАС – 69, което е 24 % от общия брой на решените дела. По 44 от тях има произнасяне на горестоящата инстанция, като 31 от съдебните актове са потвърдени. Резултатите от касационния контрол върху актовете на Административен съд - Шумен бележат ръст от 70% одобрена правораздавателна дейност.

За периода от 29. 10. 2007 г. до 16. 11. 2007 г. в Административен съдІ Шумен по Закона за местните избори са образувани общо 21 бр. дела /всичките приключени със съдебен акт в 14 дневен срок от постъпването си пред съда/, от които:

От общо депозираните 13 жалби за касиране на избори на кметове и общински съветници, 7 са отхвърлени като неоснователни, а по 6 от тях производствата са прекратени. Срещу постановените съдебни актове /определения за прекратяване и решения по същество/ са подадени 4 касационни жалби до ВАС. Всички решения, постановени от Административен съд Шумен по ЗМИ, са оставени в сила.