Ще проверяват произхода на дървения материал в Търговищко
Ще проверяват произхода на дървения материал в Търговищко / netinfo

С общинска заповед „Държавно лесничейство” – Търговище, съвместно с Регионалните дирекции „Полиция” и „Автомобилна Администрация” трябва да организира ежемесечни проверки по пътната мрежа и складовете на фирмите, които се занимават с добив, преработка и/или търговия с дървесина.

Целта е установяване произхода на притежавания от тях дървен материал. Заповедта е на основание Решения на регионалния консултативен съвет по охрана на горите, информираха от местната администрация.

Кметовете и кметските наместници по места трябва да актуализират състава на гасаческите групи и да съдействат на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Своевременно трябва да бъдат предупредени  собствениците и ползвателите на недвижимите имоти, намиращи се в или граничещи с горския фонд, за законовите разпоредби, свързани с опазването от пожари. Трябва да се засили контрола и по санкционирането на гражданите, нарушаващи забраната за палене на огън. Да се издирват собствениците и ползващите недвижими имоти, които граничат с горския фонд и да се следи за контрола при разораване на противопожарните ивици с ширина не по-малко от 10 метра върху земеделските земи, на границата с гора. 

Кметовете и наместниците в селата трябва да запознаят населението с реда за законно придобиване на дървесина.