С „Добра вечер, Разград” откриват ремонтираната галерия „Проф. Илия Петров”
С „Добра вечер, Разград” откриват ремонтираната галерия „Проф. Илия Петров” / Радка Минчева

Официално в Разград отварят врати днес две културни институции, чиито сгради бяха ремонтирани по европроект.

Инициативата "Реконструкция и обновяване на художествената галерия "Проф. Илия Петров" и къща-музей "Анание Явашов" бе финансирана от ОП"Регионално развитие" с 3 527 267 лв.

След ремонта на галерията площта на изложбената зала се удвои, на втори етаж ще е постоянната експозиция от общо 2500 произведения на изкуството, собственост на галерията, а на партера ще са гостуващите изложби. Ремонтът на другия обект - къща-музей "Анание Явашов" - го превръща в център за образователни програми и краезнание, експониране на временни изложби, открити уроци, дискусии и други.

Откриването на къщата-музей е насрочено за 15,30 ч., а на галерията „Проф. Илия Петров" - за 17,00 ч. Половин час по-късно в галерията ще се проведе първата от поредица срещи, озаглавени „Добра вечер, Разград". В тях всеки месец известна личност в областта на културата ще гостува на културна институция в Разград.

Срещата тази вечер е с психотерапевта Мадлен Алгафари. Тя ще представи двете си най-нови книги: „Всичко можем да летим" и „Приказки за пораснали деца".