/ Снимка: Дарик, архив
Ръст на измамите отчитат прокурорите от района на Окръжната прокуратура в Търговище.
 
Цанен за ''муле'' преметна телефонни измамници

С 24 на сто са се увеличили измамите през 2018 год. на територията на Окръжната прокуратура в Търговище. Ако през 2017 г. техният брой е бил 54, регистрираните измами през миналата година са 67. От тях 26 са телефонните, като при 12 от случаите са били установени куриерите на измамниците, на които са били повдигнати обвинения. 

Най-честият сценарий на телефонните измамници е съдействие на МВР за залавяне на престъпници. Анализът на пострадалите от този вид престъпление показва, че жертвите най-често са възрастни жени над 65 год. Така чрез телефонни измами през 2018 г. на територията на съдебния район на Окръжната прокуратура в Търговище са били отнети от жертвите на този вид престъпление над 221 000 лева и близо 300 грама златни накити. 
 
В отчетния доклад за работата на прокурорите от Окръжната прокуратура и районните прокуратури в Попово, Омуртаг и Търговище административният ръководител Драгомир Сяров открои и ръстът с над 4 процента на регистрираните кражби. В абсолютни стойности през 2018 г. са били регистрирани 405 кражби срещу 388 през 2017 г.

Телефонни измамници атакуват Шумен, представят се за доктори и полицаи  

Значително е увеличението на кражбите от домовете, чийто брой е 118 срещу 89 за 2017 г., което прави над 30 на сто, на кражбите от магазини, на селскостопанска продукция, както и на вещи и части от МПС. Като положителна тенденция за миналата година може да се отбележи спадът на грабежите. 

Общо водените преписки с данни за извършени корупционни престъпления през 2018 г. са  41, от които 9 са за присвоявания, 20 за документни престъпления, 9 за престъпления по служба и 3 за безстопанственост.  
 
На събранието, на което бе отчетена работата на прокурорите за миналата година в съдебния район на Окръжната прокуратура в Търговище, присъства заместник-директорът на Националната следствена служба Магдален Маринов и заместник-апелативният прокурор Иван Тодоров.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.