Ръководството на ШУ притеснено от евентуално орязване на държавното финансиране
Ръководството на ШУ притеснено от евентуално орязване на държавното финансиране / снимки: Дарик-Шумен

Новото ръководство на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски" изрази опасенията си от евентуално намаление на държавното финансиране. Това може да стане факт след приемането на законови промени, според които държавното финансиране на университетите ще бъде обвързано с резултатите от Националната рейтингова система, където ШУ е класиран на незавидна позиция.

Ректорът на университета проф. Георги Колев подчерта, че той и екипът му са за рейтинговата система, но с уговорката , че тя трябва да е по-обективна. „Ние сме за рейтинговата система, ние сме за обективно оценяване мястото на всеки един от университетите в нея", допълни проф. Колев.

В Рейтинговата система индексът с най-голяма тежест при оценяването на университетите - с 35% е „Реализация и връзки с пазара на труда".

От ръководството на ШУ обясниха, че висшето училище няма как пряко да влияе на този фактор. „25% се дава само на оценката от Националната агенция за акредитация, за всеки един университет реалната оценка е именно от тази агенция и за съжаление тази оценка, в която имаме много добри оценки има ниска тежест. Ние изцяло отиваме на рейтингова система, която е на база субективни показатели", каза още ректорът. По думите му, 50% от реалния бюджет на Шуменския университет се формира от държавните средства, а останалата част е от собствени приходи. Проф. Колев допълни, че приоритет в работата му ще бъде финансовата стабилност на учебното заведение. Той каза още, че анкетните проучвания на ШУ показват, че процентът на студентите, които решават къде да продължат висшето си образование, на база рейтинговата система е минимален.

Ръководството на ШУ притеснено от евентуално "орязване" на държавното финансиране
netinfo

„Няма ректор в България, който да не се възмущава от самите индикатори в системата - всеки е ощетен", каза още проф. Колев, допълвайки, че нито едно от мненията и предложенията на ректорите от страната не е било отразено в рейтинговата система.

Зам.-ректорът по акредитационните въпроси на ШУ доц. Стефка Калева отбеляза някой от важните моменти в тазгодишното, пето издание на рейтинговата система, също обръщайки внимание на индикаторите с голяма тежест, които не зависят пряко от дейността на университетите. По думите й, от отразените в системата 9 области на висшето образование ШУ е представен в 7, което означава, че той има балансирано представяне. „Университетът е единствения в Северна България, който предлага обучение в област Природни науки и единствен в Източна България, предлагащ обучение в направления Филология, Религия и теология и История и Археология.

Според доц. Калева ролята на шуменското висше училище в обучението на педагози в страната е водещо. Тя подчерта, че е изключително важно и кои професии ще бъдат определени, като защитени и приоритетни, изразявайки надежда това да са тези направления, спомагащи за развитието на стопанството в България. "Потенциалът на ШУ в това отношение е сериозен", каза още тя.

По време на днешната пресконференция ректорът на ШУ проф. Георги Колев представи и екипа си. Доц. Стефка Калева - зам.-ректор по акредитация, доц. Наталия Павлова - зам.-ректор по научноизследователска, проектна и международна дейност, доц. Константин Константинов - зам.-ректор по студентска дейност и проф. Наталия Витанова - зам.-ректор по учебна дейност.