Рибарите от Шуменско и екоминистерството не се разбраха за достъпа до яз. Тича
Рибарите от Шуменско и екоминистерството не се разбраха за достъпа до яз. Тича / netinfo

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева се срещна днес с националния омбудсман Мая Манолова и рибари, притежатели на малки лодки от шуменска област, за да обсъдят проблема им със забраненото къмпингуване и риболов в язовир „Тича".

Забраната следва от заповед на министър Василева от 22 декември 2015 г., с която по проект на ВиК-Шумен се определя санитарно-охранителната зона на язовир „Тича". Той е предмет на особена грижа, тъй като се използва за питейно водоснабдяване на Шумен, Велики Преслав и Търговище. По предложение на ВиК оператора в Шумен, акваторията на целия язовир е в т.нар. зона 2 - поставена под силен контрол.

След жалба на рибарите до омбудсмана, Мая Манолова се ангажира с осъществяването на среща в екоминистерството, на която да бъде обсъдена възможност за облекчаване на режима за достъп до язовира.

Рибарите от Шуменско и екоминистерството не се разбраха за достъпа до яз "Тича"
netinfo

„Нашата основна грижа е да се осигури качествена питейна вода за населението", каза министър Василева. И отбеляза, че срещу проекта на заповедта в периода на съгласуване не са възразили местните власти или граждани.

Ивелина Василева посъветва недоволните рибари да се обърнат към ВиК оператора, който може да изпрати в МОСВ мотивирано предложение за промяна на проекта за санитарно-охранителна зона в язовир „Тича", на базата на което да бъде променена заповедта на министъра. За целта обаче любителите на риболова ще трябва да изготвят аргументирано становище, с което да убедят оператора, че отмяната на забраната няма да се отрази на качеството на водата в язовира.

Мая Манолова обеща при необходимост отново да съдейства на рибарите, този път за среща с кметовете, областния управител и ВиК оператора.