Реставрацията на южния кораб на Голямата базилика в Плиска е към края си
Реставрацията на южния кораб на Голямата базилика в Плиска е към края си / netinfo

Очаква се до края на месеца да е завършен южният кораб на Голямата базилика в Плиска. Това съобщиха от Националния исторически музей.

Инспекция на реставрационните дейности е направил директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Монтирани са вече една голяма част от каменните блокове, които Министерство на транспорта дари преди няколко месеца и които бяха взети от разрушени водонапорни кули и складове по жп линията Русе-Варна, които са били използвани за тяхното строителство.

Навремето те са били взети от строителите на Мидхат паша от Голямата базилика.

Археолози откриха хидросъоръжение в Плиска

В момента реставраторите настъпват по т.нар. южен кораб на базиликата. Вероятно до края на месеца ще го завършат. През септември сигурно ще започне реставрацията на обекта, който предизвиква най-голям интерес сред българите - свещения кладенец (аязмо).

Реставрират паметника на цар Борис I в Плиска

В момента е завършен проектът на арх. Юлий Фърков и се чака неговото одобрение от Министерство на културата. Свещеният кладенец ще бъде построен с изцяло събрани дарения от българите. Потокът от дарения се засили, след като Светият отец папа Франциск дари 5000 евро за реставриране на Голямата базилика в Плиска преди около месец, с което одобри нейното възстановяване и я нарече мост между Изтока и Запада.

Храмът е построен по план на катедралата „Свети Петър", която българите са уголемили с няколко метра - вероятно водени от типичната българска гордост, за която пишат много средновековни автори - „да са първи в света по всичко". Във Византия дори съществува поговорка, употребявана от някои тщеславни византийци: "Императорът пречупи типичната българска гордост".

Откриха в Плиска луксозен гроб, предполагат, че е на първия български мъченик

Божидар Димитров категорично отказва да участва в европейски проект по набирането на средства от същата тази „българска гордост". Той казва, че нашите прадеди са сътворили това архитектурно чудо със собствени средства и труд.

„Нима ние, българите на ХХI-ви век да разчитаме на средствата, събрани от германски и френски данъкоплатци", казва директорът на НИМ.

Реставрацията на южния кораб на Голямата базилика в Плиска е към края си
netinfo