/ dariknews.bg

Водата в Шумен ще е 3,29 лв. за кубик вместо 3,32 лв. Това са решили на закрито заседание членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), става ясно от протокола, публикуван на интернет страницата на комисията.

С решението са коригирани цени на ВиК услугите в областите София-град, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. Одобрените от регулатора цени са комплексни и в тях се включват три вида услуги – доставяне на вода на потребителите, отвеждане на отпадни води и пречистване, се посочва в официалното съобщение на КЕВР.

Протест срещу увеличението на водата в Шумен (СНИМКИ/ВИДЕО)

С решението на КЕВР актуализираните цени на ВиК услугите в 14-те области влизат в сила от 01.01. 2018 г.

Същата актуализация на цените, залегнали в приетите през 2017 г. бизнес планове, КЕВР ще извършва в края на всяка година, при отчитане на инфлацията и коефициента за изпълнение на показатели за качество. В края на следващата година регулаторът ще актуализира цената на ВиК услугите за 2019 г.

През последните седмици на 2019 г. ще бъдат коригирани одобрените с бизнес плановете цени на услугите за 2020 г., а в края на 2020 г. КЕВР ще актуализира цените на ВиК услугите за 2021 г.

Върховната административна прокуратура се самосезира и извършва проверка за законосъобразността на решението на КЕВР за изменение на одобрените цени на водоснабдителните и канализационните услуги за 2018 г., съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

КЕВР окончателно реши: Поскъпва водата в 14 области на страната
 
Освен за това решение държавното обвинение проверява и друго решение на КЕВР от 30 ноември за одобряване на бизнес план на "Водоснабдяване и канализация" ЕАД в градовете БургасЯмбол и Враца за развитие на дейността като ВиК оператор за регулаторен период 2017-2021г.

Какво налага поскъпването на цената на водата?
 
На 19 декември се е състояла работна среща между екипите на Ася Петрова, заместник на главния прокурор при ВАП и Мая Манолова, омбудсман на Република България за обсъждане на основания за оспорване на решенията на КЕВР и сезиране на прокуратурата за незаконосъобразно повишаване цената на водата.
 
Проверката на ВАП продължава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.