протест Шумен
протест Шумен / Dariknews.bg, Деян Герговски
Повече от стотина шуменци се събраха пред Областната управа в града за да протестират срещу поредното увеличение на цената на водата.

протест Шумен
Dariknews.bg, Деян Герговски

Днес се очаква на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране окончателно да приеме новите цени и така водата в Шумен да струва  3 лева и 32 стотинки за кубик, с което става най-скъпата в страната.

КЕВР окончателно реши: Поскъпва водата в 14 области на страната

"Плащаме най-скъпата вода, над 3,30 на кубик ще стане. Това е прекалено и не става за пиене, заяви един от протестиращите Никола Зяпков. Той е пенсионер и заедно със съпругата си плащат около 30 лева вода месечно. "Сметнете при една пенсия колко е това, а има хора които харчат и за лекарства", добави още той.

Никола Зяпков
Dariknews.bg, Деян Герговски


Билян Янков призова никой да не си плаща сметките за вода. Тази вода е поливна, затова цената й трябва да е като за такава, каза той и допълни че 80-90 стотинки до 1 лев е нормално за кубик.

Милан Янков
Dariknews.bg, Деян Герговски

Един от организаторите на протеста - общинският съветник Веселин Пенчев заяви, че ще настояват бизнес планът на ВиК Шумен да бъде променен и цената на водата намалена. Затова сме се събрали тук пред Областна управа, тъй като губернаторът е председател на асоциацията на ВиК в региона и искаме да бъдем чути, каза Пенчев.

Веселин Пенчев
Dariknews.bg, Деян Герговски

Той добави още, че е възможно протестите да продължат и да се събере подписка, с която недоволните да изразят мнението си. По думите на общинския съветник е възможно бизнес планът на ВиК да бъде променен и след което гласуван отново от общините и асоциацата на ВиК, след което отново да бъде внесен в КЕВР.

протест Шумен
Dariknews.bg, Деян Герговски

Група от протестиращи влязоха в Областна управа и искаха да разговарят с губернатора Стефан Желев. Той обаче е в командировка и при хората слезе заместникът му Петко Шаренков.

 

Протест

Публикувахте от Darik Шумен в 15 декември 2017 г.

 

Петко Шаренков
Dariknews.bg, Деян Герговски


Той обясни, че областният управител Стефан Желев отсъства. Веднага след това тълпата от недоволни се насочи към община Шумен за да пита кмета Любомир Христов кой увеличи водата.

протест Шумен
Dariknews.bg, Деян Герговски



Кметът също отсъстваше и затова протестиращите взеха решение следващия четвъртък по време на редовната сесия на общинския съвет да се съберат отново пред общината.

протест Шумен
Dariknews.bg, Деян Герговски


Общинският съветник Веселин Пенчев заяви, че по време на заседанието ще предложи да се преразгледа планът на ВиК и заложената по-висока цена.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.