Дарик
Дарик / Деян Герговски
Община Шумен предвижда рехабилитация на уличното осветление в града и селата за 2,5 милиона лева. Проектът ще се изпълнява през 2018-та, но за осъществяването му ще се наложи изтеглянето на заем.

Премахват над 80 незаконни рекламни табели

Днес Общинският съвет в Шумен подкрепи предлаганата актуализация на бюджетната прогноза, в която се включва ремонта. Предложението за теглене на заем за извършването му предизвика недоволството на съветниците от БСП. Те предложиха друг вариант за финансиране.
Веселин Пенчев заяви, че изпълнението на тази рехабилитация може да стане чрез т.нар. ЕСКО договор. "Така няма да се наложи Община Шумен да инвестира собствени пари или да поема заем", каза той.

Сумата обаче вероятно няма да стигне за ремонти в цялата община
dariknews.bg


При този вид договор самата фирма изпълнител ще направи капиталовложението.

Това, според кмета Любомир Христов щяло да струва по-скъпо.

Лихвата е около 30%. Нали разбирате, че няма как да дойде една фирма и да го направи без да спечели. Защо да не модернизираме осветлението с кредит за 2,5%, каза Любомир Христов.
 
Спират временно движението по улица "Цар Освободител"

В момента състоянието на осветителната мрежа не е добро. Тя е с технология отпреди 30 години и на много места има проблеми с кабелите и осветителните тела.
Зам.-кметът Боян Тодоров обясни, че вероятно 2,5 млн. лева няма да стигнат за ремонт на осветлението в цялата общини, но в по-голямата част от Шумен осветлението ще се подобри. Така ще се усети ефектът и в бюджет с намаляването на разходите за поддръжка и за ток. 

Сумата обаче вероятно няма да стигне за ремонти в цялата община
dariknews.bg


Той обясни, че за две години проектът може да се реализира и допълни, че със заем ще се теглят средства, колкото са нужни, а не максималния размер.
 
Предложението за актуализацията на бюджетната прогноза бе подкрепено от 29 съветници, 3 гласуваха "против", а 4 - "въздържал си".
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.