Работниците от „Кремиковци” и „Автомагистрали – Черно море” протестират
Работниците от „Кремиковци” и „Автомагистрали – Черно море” протестират / © снимка: DarikNews, Надя Коцева

Около 500 души от комбината „Кремиковци” и от шуменското предприятие „Автомагистрали – Черно море” се събраха на протест пред Министерския съвет. Представители на шуменското предприятие получиха покана за преговори в сградата на Министерския съвет. Кремиковските металурзи пък се отправиха към Народното събрание заради липсваща покана от страна на правителството за преговори.

Работниците от „Автомагистрали – Черно море” протестираха пред сградата на Национална агенция „Пътна инфраструктура” тази сутрин с искания за среща с изпълнителния й директор Янко Янков. Такава среща не се състоя. Протестиращите настояват за изплащане на близо 15 млн. лв. от агенцията към шуменската компания, както и за оставките на шефовете на НАПИ – изпълнителният директор Янко Янков и неговите заместници Дончо Атанасов и Иван Атанасов. Работниците от шуменската фирма не са получавали заплати вече пет месеца, а за тяхното изплащане са нужни около 4 млн. лв.

Кремиковските металурзи също поставиха условия на правителството, като дадоха на премиера Сергей Станишев деветдневен срок за произнасяне по съдбата на комбината. Това е периодът до датата, на която започва съкращаването на нови 1500 работници от „Кремиковци”. Синдикатите отново предложиха мерки, свързани с ранното пенсиониране на работещи в предпенсионна възраст, които да получават 80 на сто от полагащата им се пенсия за стаж и възраст. Според синдикалните лидери държавата може да помогне за обезщетяването на работници и изплащане на работни заплати, като подкрепи продажбата на активи и преразгледа възможностите на бюджета. Протестиращите металурзи настояват за официална информация с кои кандидати се водят преговори за инвестиране в производствата на „Кремиковци”.