Работилница за козунаци в Медовина
Работилница за козунаци в Медовина / netinfo
Работилница за козунаци събра в село Медовина, Поповско, деца и младежи, които почерпиха от опита на по-възрастни жени. Изработени бяха три вида козунаци по стара рецепта, пазена от местните хора, разказа организаторът на инициативата Петър Кирилов, председател на сдружение „Цветница“.
Идеята се зароди заради това, че във все по-малко домове родителите имат възможност да отделят време на своите деца, за да ги запознават с кулинарни умения, които те са възприели от своите родители или сами са си изградили, казва Кирилов. Затова и в навечерието на светлия християнски празник Възкресение Христово решават да „отвори врати“ Работилницата, в която децата да се научат да месят козунаци и жени, занимавали се с хлебопекарство, да предадат своя опит.
В инициативата се включиха 12 деца и младежи, които с помощта на по-възрастните омесиха свой козунак, който по-късно опекоха в домовете си.
Рецептите за направата на козунаци са предоставени от жените, които пеят във фолклорна Формация "Цветница" в село Медовина. Те се предават от поколение на поколение. Това не е първата подобна проява в дните преди Великден. Преди година сдружението организира боядисване на яйца на Велики четвъртък. „Нека има повече такива инициативи, за да показваме на децата, освен фолклорното, но и кулинарно богатство на нашите предци”, допълва Петър Кирилов.

Работилница за козунаци в Медовина
netinfo

Работилница за козунаци в Медовина
netinfo

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.