РИОСВ
РИОСВ / РИОСВ - Шумен
Експерти от РИОСВ – Шумен и служители на ОДМВР - Шумен гостуваха днес на малчуганите от ДГ ”Дружба” и ДГ „Щурче” в дните на Европейската седмица на мобилността. Инициативата се проведе със съдействието на Община Шумен.

С демонстрации по управление на велосипеди, тротинетки и пресъздаване на реална пътна обстановка децата от двете градини показаха колко много знаят за пътните знаци и правилното придвижване.

РИОСВ
РИОСВ - Шумен


В днешния ден те научиха от пазителите на реда за правилата при движение с велосипед във връзка с темата на тазгодишната кампанията „Безопасно ходене и колоездене”.

На специално изградена площадка по пътна безопасност възпитаници на ДГ “Дружба“ пресъздадоха реални ситуации от пътното движение. В пресъздадената реална ситуация служители на сектор „Пътна полиция“ към областната дирекция следиха дали децата допускат грешки. Оказа се, че безупречно познават сигналите на светофара, знаят къде имат право да пресичат и къде могат да управляват велосипеди.

РИОСВ
РИОСВ - Шумен


Беседата е част от подготовката за датата 22 септември, която е обявена за Ден без автомобили. Пътните полицаи Мирослав Миронов и Йоана Йорданова им напомниха да управляват велосипеди и  тротинетки само на разрешените за това места. Запитани как трябва да пресичат по пешеходна пътека, когато са с велосипеди малчуганите единодушно дадоха правилен отговор -колелото по пътеката се бута. 

РИОСВ
РИОСВ - Шумен


Полицай Мирослав Миронов нагледно показа за какво да внимават като пресичат по пешеходните пътеки. Напомни им, че трябва да се оглеждат  от двете страни на пътното платно за идващи автомобили и да преминават  бързо, без да бягат.

Експерти от РИОСВ – Шумен им напомниха, че движението с колело или пеша е здраве и че така пазим околната среда и намаляват емисиите от вредни газове от автомобилите.

РИОСВ
РИОСВ - Шумен


Родителите също откликнаха на предизвикателството и бяха довели своите деца пеша до детската градина, с обещанието това да се случва по-често. РИОСВ - Шумен осигури специални награди за всяко участвало дете и живо дърво, което да остане за спомен в двора на всяка от градините.

РИОСВ
РИОСВ - Шумен