Лиляна Кехайова
Лиляна Кехайова / Лиляна Кехайова
На 17 октомври в Шумен гостува младата виолончелистка Лиляна Кехайова. Впечатляващата ѝ биография я прави търсен солист в България и в Европа. Специално за шуменската публика тя ще представи Първия български концерт за виолончело и оркестър, написан от Марин Големинов в средата на миналия век. Любопитното за тази творба е, че тя не е изпълнявана от 1969 г. насам, докато Лиляна Кехайова не се заема с тежката задача да я „възроди“. През 2018 г. Концертът за виолончело и оркестър  звучи на откриването на фестивала „Софийски музикални седмици“, а в четвъртък и шуменци ще имат възможност да го чуят.

Марин Големинов е онези композитори, които откриват в българския фолклор неизчерпаем източник на професионално творчество. Освен български ритми в концертната програма, под диригентската палка на Станислав Ушев, ще прозвучат още колоритни танци на различни народи. Темата на „Половецки танци“ от операта на Александър Бородин „Княз Игор“ е една от най-известните руски мелодии. Унгарският композитор Золтан Кодай израства в градчето Галанта, което днес се намира в Словакия, затова „Танци от Галанта“ представляват унгарски народни мелодии, изящно оркестрирани и вплетени в причудлив венец. Друг унгарец – Бела Барток, заема своето почетно място в световната музикална история като един от основателите на етномузикологията. Пленен от народното песенно творчество, той създава „Румънски танци“, които ще чуем на 17 октомври от 19:05 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“.

Родена 1988 в София, Лиляна Кехайова е 4-то поколение музикант. Тя завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков” в класа по виолончело на Ана Атанасова, след което получава своята бакалавърска и магистърска степен във Виенската Консерватория в класа по виолончело на Лилия Шулц-Байрова. Лауреат е на конкурси в България и чужбина сред които: „Concertino Praga” (2006), Чехия, конкурса на Виенската Консерватория „Фиделио“ (2013) и др.
Лиляна Кехайова свири с виолончело на немския лютиер Алфред Бинер, което ѝ е предоставено от частен спонсор. Вече две години организира в София конкурс на негово име и предоставя негови инструменти на млади български таланти.