Провериха повечето от газстанциите в област Шумен
Провериха повечето от газстанциите в област Шумен / снимка: Дарик-Шумен

40 газстанции, от общо 45 в област Шумен, са били проверени за това дали спазват изискванията за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд. Това съобщи на пресконференция директорът на Дирекция „Инспекция по труда"-Шумен Стела Методиева. По думите й, проверявани са и обектите зареждащи метан, както и тези за монтаж на газови уредби.

Добри условия са установени в някои от най-големите газстанции в региона. „Има и констатирани нарушения", допълни Методиева. Непроведен инструктаж за работа, неизплатен гарантиран размер на трудовите възнаграждения и неосигурена 12-часова междудневна почивка на работниците, са някои от най-честите нарушения.

„Проверките продължават", подчерта Методиева. Тя допълни, че са проверени и 15 пункта за извършване на годишни технически прегледи на МПС.

Общо 109 проверки са извършили трудовите инспектори в Шуменско през месец март, като първоначално са били планирани 97. Констатирани са 367 нарушения на различни норми на трудовото законодателство. „Влезли в сила са 28 наказателни постановления на стойност 67 400 лв.", каза още Методиева.