Протестиращите ученици искат промени в образователната система
Протестиращите ученици искат промени в образователната система / снимка: Дарик Шумен

Протестиращите ученици продължават да настояват за увеличение на коледната ваканция. Това стана ясно по време на среща между началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Шумен доц. Добромир Добрев, директори на училища, родители и ученици, провела се по-рано днес. Учениците отново изказаха мотивите си за искането ваканцията да бъде удължена. Експертите от РИО са направили подробна проверка на учебните дни, според която през първия срок те са точно 90, колкото трябва да бъдат по регламент.   

Учениците заявиха, че имат няколко аргумента за искането си, сред които по-дългата учебна година, трудният учебен материал и натовареността на децата. „Учебната система ни затормозява, имаме нужда през тази ваканция да сме със семействата си", заявиха те. Учениците казаха още, че са съгласни учебната година да започва от 1 септември, но само ако ваканциите бъдат достатъчно дълги. Други предложения за реформи в системата, които бяха направени касаят провеждането на матурите и по-точно краткото време между отделните изпити. „Съдържанието в учебниците, което е неразбираемо и е на академично ниво, също е проблем" допълниха учениците.

Директорите на учебни заведения, присъстващи на срещата, подкрепиха учениците в това, че отстояват исканията и правата си, но подчертаха, че има правила и те трябва да се спазват.

Председателят на шуменския общински съвет Даниела Русева, която също присъства на срещата, също подкрепи исканията за по-дълга ваканция. Тя посъветва учениците да искат среща с министърът на образованието Сергей Игнатов, по време на която да бъдат обсъдени всички проблеми и искания. „Ако не успеете да се преборите за правата си на 3 януари трябва да отидете на училище и да се подчините на правилата", допълни Русева. „Проблемът не е само ваканцията, има и други проблеми, наистина бих искала министърът да приеме децата, за да бъда те чути", заяви Нина Дончева, член на настоятелството към СОУ „Сава Доброплодни".

„Министерството ще бъде подлагано на натиск и това е добре, съвременността се променя бързо и без постоянна реформа нещата няма да стават", каза доц. Добрев. По думите му, преди Коледа ще се проведе нова среща с учениците, на която има вероятност да присъства дори министърът на образованието.

Резултатите от днешната среща ще бъдат изпратени на Министерството на образованието, науката и младежта.