Проправят се пътищата към язовирите в Търговище, започна следене на нивата им
Проправят се пътищата към язовирите в Търговище, започна следене на нивата им / Борислав Курдов, архив

Община Търговище започна разчистването на пътищата към язовирите в региона. Нивата им ще бъдат следени, въпреки че засега няма опасност от преливане. Това заяви кметът на общината Красимир Мирев пред представители на медиите.

Градоначалникът заяви, че общината отново е собственик на някои от язовирите, след като досегашните наематели не са доволни от новите условия, които налагат концесия. До тук се стигна, след като главния прокурор на България сезира кметовете че отдаването на имоти публична общинска собственост чрез търг не е достатъчно ясна процедура. Ползвателите пък от своя страна твърдят, че при концесия техните права по никакъв начин не се регламентират, а им се вменяват само задължения.

Заради обилното снеготопене в Търговище са сформирани спешни групи, които да разчистват снега около отводнителните шахти в града, каза още кметът д-р Красимир Мирев. В Търговище все още има проблеми с навалелия преди седмица сняг. Повечето улици са с разчистени само по едно платно и са еднопосочни, разминаването става само ако някой от шофьорите отстъпи и даде на заден ход. Според д-р Мирев, вина за това имат самите собственици на автомобили, които паркирали по платната за движение, а това не позволява влизането на техника по почистването. Въпреки че снегопочистването не е успешно, д-р Мирев заяви, че няма да че няма да налага санкции на ангажираните по почистването, но „пропуските им няма да се разминат без нищо".

По всяка вероятност в първите дни на Новата година ще се търсят и нетрадиционни начини за борба със снега и леда особено в малките улици на областния център.