Запрашеността на въздуха през зимата често е над нормата.
Запрашеността на въздуха през зимата често е над нормата. / Dariknews.bg
Все още хората предпочитат да използват твърдо гориво за отопление през зимните месеци. Почти навсякъде в Шумен се купуват и доставят дърва, с които да се подсигури идващия студен сезон.

Цените на дървата за отопление варират, както и кубатурите, на които се предлагат.  Най-често са нацепени , а продавачите предлагат и транспорт в рамките на града. Около 75 лева струва една фигура дърва, в която има 700 куб. сантиметра меше - бук и цебър, габър и акация. А кубикът е 100 лева.

Търговците предлагат топливото и на тон – за 175 лева с доставката. Такъв е бил изборът и на Петър Николаев.

Всяка година се топля и на ток, и  с дърва, казва той и обяснява, че майка ми ползва печка на твърдо гориво през деня, а той - ползва маслен радиатор.

дърва, огрев
dariknews.bg, Деян Герговски


Сметката му показва, че за 4-те студени месеца плаща около 170 лева ток.

Горе-долу колкото един тон дърва идва. Ако вземам хубава заплата, само на ток ще се топля –не ми трябват дърва… обаче парите не стигат, казва той.

През миналата зима количеството на фини прахови частици във въздуха в Шумен често надхвърляше нормата. Най-честите причинители на това замърсяване са именно печките на твърдо гориво.

За да се справи с проблема община Шумен е разработва Програма за намаляване на нивата на замърсителите. В момента тя е подложена на обсъждане с граждани и еко организации.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари