Преславският риболовен клуб зариби яз. Тича със 120 000 шаранчета
Преславският риболовен клуб зариби яз. Тича със 120 000 шаранчета / netinfo

Първата по рода си акция по зарибяване на яз. „Тича" бе проведена през уикенда. Близо 120 000 малки шаранови рибки попълниха видовото разнообразие във водоема. Инициативата бе дело на Риболовен клуб „Чисти брегове" от Велики Преслав. Членовете на клуба от години заявяват намерение да извършат шараново зарибяване на най-близкия до тях държавен язовир, но плановете им едва сега се изпълниха. Още на годишното събрание на Сдружението членовете - риболовци приеха, че през 2016 г. основна задача на Риболовен клуб „Чисти брегове" ще бъде зарибяването с шаран.

Със свои средства и дарения от риболовци и съмишленици, клубът събра необходимите 1 000 лв. за закупуване на 100 000 укрепнали шаранови личинки. Като дарение дойде и безплатният транспорт, предоставен за специализираната акция от рибен търговец в старата столица. Рибките бяха закупени от развъдник край Горна Оряховица, чийто собственик, в знак на добра воля, предостави безвъзмездно нови 20 000 „бебета". В акцията се включиха много клубни членове и съмишленици, представител на „Напоителни системи - клон Шумен", целият състав на ИАРА - Шумен.

Преславският риболовен клуб зариби яз "Тича" със 120 000 шаранчета
netinfo

Специален гост на акцията бе Ясен Киров - първи зам. изпълнителен директор на централата на ИАРА. В своето приветствие към участниците той изтъкна водещата роля на неправителствените организации в опазването и обогатяването на рибното богатство и изрази готовност за подпомагане в бъдеще на подобни инициативи не само организационно, но и с финансови средства, особено чрез механизмите на европейското финансиране.

Управителният съвет на клуба благодари на всички участници и спомоществователи и пожела на новите обитатели на яз. „Тича" - „на добър час" и „висока оцеляемост".