Поповските млади огнеборци победиха на областно ниво
Поповските млади огнеборци победиха на областно ниво / netinfo
Противопожарният отряд на ОУ „Н.Й.Вапцаров” – Попово се класира първи на областното първенство по пожароприложен спорт, което се проведе на стадиона на професионалната гимназия по селско стопанство в същия град. В крайното класиране, след отбора на домакините, се наредиха представителите на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Антоново. Трети се класираха огнеборците от прогимназия „Акад. Даки Йорданов” – Омуртаг. Четвърти остана търговищкият отряд от І СОУ „Св. Седмочисленици”. В състезанието взеха участие ученици на възраст до 16 години.

Надпреварата се проведе в две дисциплини – „Бойно разгръщане на състезателна пътека” и „Щафета”. Целта в първата дисциплина беше максимално бързо да се преодолеят различни препятствия, с които пожарникарите се сблъскват в реалните действия. Младите огнеборци трябваше да демонстрират умения и бързина в разгръщането на шлангове, прецизно боравене с кофпомпи, струйници и връзването на възли. В щафетата момчетата трябваше да преодолеят препятствията на 400 метровото трасе.

Според комисар Стоян Стоянов, началник на Областната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, младежите са научили на първо място какво трябва да се прави за да няма пожари и едва след това как да действат при възникнал пожар.

Шампионите от Попово са победители за седма поредна година. Те ще вземат участие в републиканското първенство по пожароприложен спорт, което ще се проведе след около месец.