Подават молби за енергийно подпомагане от днес в Търговище
Подават молби за енергийно подпомагане от днес в Търговище / netinfo
От днес започва подаването на молби-декларации за получаване на целева помощ за отопление. Крайният срок е 31 октомври. През тази година условията са изменени – помощта ще се дава еднократно в пари за целия отоплителен сезон, независимо от вида на ползваното отопление.

Средномесечният доход на лицата и семействата за предходните 6 месеца трябва да е по-нисък от диференцирания минимален доход за отопление, уточняват от Дирекция “Социално подпомагане”. Обитаваното от лицата жилище трябва да е единствено, съществуват и изисквания за големината му според броя на живеещите в него. Освен това лицата не трябва да са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество. Не трябва също да притежават движимо или недвижимо имущество, източник на доходи и др. Безработните лица трябва да са регистрирани в дирекциите “Бюро по труда” най-малко 9 месеца преди подаването на молбата, не трябва да са отказвали предлагана работа или включване в курсове за преквалификация. Всички останали изисквания заинтересованите могат да научат на място в Дирекция “Социално подпомагане”.

През миналия отоплителен сезон в община Търговище енергийни помощи са получавали 3796 лица и семейства. 3110 от тях са се отоплявали с твърдо гориво, а 686 по друг начин.

Размерът на помощта за тази година все още не е ясен.