Пътешествието му ще продължи поне 2 месеца.
Пътешествието му ще продължи поне 2 месеца. / dariknews.bg
Тихомир Радев ще се храни с каквото намери в реката
Шуменец ще повтори историята от романа на Жул Верн „Дунавският лодкар“ като се спусне от извора на Дунав до делтата на реката, като се прехранва само с риболов.

Тихомир Радев е запален каякар и това не е първото му голямо плаване. Прочел книгата около 12-годишен и три десетилетия по-късно сбъдва мечтата си, разказва авантюристът. 

Човек не трябва да оставя детските си мечти. Това плаване ще е точно такава сбъдната детска мечта, която искам да има отражение върху младите хора, казва той.

Каякът му е морски - по-дълъг и бърз. Той удовлетворява нуждите ми и като скорост, и като товар. Ще нося само най-необходимото, само вода няма как да я пречиствам заради химическите примеси в нея, обяснява Тихомир.

Пътешествието му ще продължи поне 2 месеца.
dariknews.bg


За ядене ще ползва всичко, което има в или около реката. Има коприва, охлюви, диви плодове, казва той и добавя, че не навсякъде може да се лови риба, но има разрешителни. Със себе си носи газов котлон, с който ще готви. 

Подготовката на ентусиаста започнала още от Нова година, когато той започнал да се захранва с месо, тъй като бил вегетарианец. От година пък се подготвя физически за пътешествието с различни системи от упражнения. 

Проучването на "препятствията" по реката - шлюзове, електроцентрали, отнело около 2 години. 

Тихомир ще започне експедицията си на 11 юни от Инглощад, след около 2 месеца би трябвало да пристигне до делтата на Дунав - рибарското селище Св. Георги в Молдова.

Той ще е напълно сам през дългото 2500 км пътуване. Той прави сметка, че за около 10 часа на ден може да минава по 60 километра, при добри условия. 

За сбъдване на мечтата си, Тихомир намира съмишленици, които спонсорират проекта "Приключение по Дунава". Един от тях е Харизан Харизанов.

Пътешествието му ще продължи поне 2 месеца.
dariknews.bg


Заедно решихме това да бъде проект, с които да докоснем сърцата на младите. Да им покажем, че на този свят има много хубави неща и трябва да се борят и да осъществяват своите мечти. А те трябва да са подобни на тази мечта, а не на онези неща, които виждаме - цигари, алкохол. Затова искаме да направим този проект, казва той. 

А в близко бъдеще има идея да се създаде яхт клуб, в който младите да се обучават на трудолюбие и спорт.

Искам да има отражение върху младите хора и да ги изкараме от дигиталния свят, в който живеят, и да видят, че приключението е тук - в живота, допълва Тихомир Радев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.