Зелето върви по 60 стотинки.
Зелето върви по 60 стотинки. / dariknews.bg
Намаленото търсене и ниските цени карат производители на зеле да намалят площите си с продукция. В сезона цената на зелето е около 60 стотинки за килограм, докато преди две година дори бе спаднала на 25 ст.

Топлото време и почти наполовина по-ниската цена в големите хипермаркети карат повечето купувачи само да разглеждат.

Денка Добрева, която е производител на зеле от село Салманово посочва, че цената на пазара е 60 стотинки.

Миналата година започнахме с 80 ст. и пак свършихме на 60 ст. Нормално е да могат и хората да могат да си купят зеле и да си направят зимнина, коментира тя. 

Освен желаещите да купуват зеле, намаляват и средствата за зимнина.

Преди са вземали зеле за по 50-60 лева примерно, обяснява Денка, а нейният колега търговец Николай Маринчев отбелязва, че в момента се отделят по 20 до 30 лева средно.

Всякакви хора има – някой търсят цена, други – качество, смята той.

Зайде Хамде пък предпочита да си купи хубаво, макар и по-скъпо зеле.
Хубави зелки, хрупкави, хубава салата да става. Харесвам да ми е хубав продуктът – не гледам толкова цената, категорична е клиенткат.

Зеле шумен
dariknews.bg


Доста хора обаче – избират да купуват зеле от големите търговски вериги, където е почти наполовина по-евтино, въпреки че продукцията е внос.

Те затова и производителите намаляват, смята Денка. Тя също намалява своите площи със зеле.

Ако миналата година е било 10 дка, тая година е 5 дка и тъй нататък намаляваме доста, посочва тя и допълва, че конкуренцията ги убива.

Единствият шанс за продавачи и производители остава да изтъкват качествата на родната продукция пред тази, предлагана на атрактивна цена от големите търговски вериги.