Пияни шофьори, причинили смърт при ПТП, обжалват присъдите си
Пияни шофьори, причинили смърт при ПТП, обжалват присъдите си / netinfo

Апелативният съд във Варна разгледа днес обжалвани присъди, наложени от съдилища в Търговище и Разград. Наказанията са били наложени на Цветан Братанов и Димитър Димитров, които са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост при пътно-транспортни произшествия.

Първата обжалвана присъда е издадена от Окръжния съд в Търговище на Цветан Братанов. Той е бил осъден на три години затвор, както и лишаване от правоуправление за срок от три години. На 7 май 2006 година по пътя от с.Славяново за с.Долец, община Попово, Цветанов, управлявайки автомобил с несъобразена скорост и след употреба на алкохол, по непредпазливост е причинил смъртта на непълнолетната Ваня Н. от Попово и средна телесна повреда на Галин Г. Окръжният съд в Търговище е присъдил още Цветанов да заплати 50 000 лв. на близките на загиналото момиче. Освен жалбата на осъдения днес въззивният съд изслуша и аргументите на апелативната прокуратура, която припомни, че Цветан Братанов е санкциониран 12 пъти за нарушения на пътния закон и в повечето случаи за превишена скорост.

Въззивната апелативна инстанция днес се запозна и с жалбата на 45-годишният Димитър Димитров. Разградският окръжен съд му е наложил наказание от три години лишаване от свобода и му е отнел книжката за срок от три години.Освен това го е осъдил да изплати 12 000 лв на вдовицата на загиналия пешеходец. При пътно –транспортно произшествие Димитров е причинил смъртта на пешеходец. Осъденият мъж е шофирал, след употреба на алкохол с концентрация в кръвта 2,56 промила.

Присъдата на първоинстанционния съд е произнесена през юли 2006 година и потвърдена в края на същата година от въззивния съд. През април месец миналата година обаче ВКС връща делото на Варненския апелативен съд с указания да се назначи съдебно - техническа експертиза. С резултатите от нея днес бяха запознати апелативните съдии.

И по двете дела съдът ще се произнесе в законния 30-дневен срок.