Симфониета Шумен
Симфониета Шумен / netinfo

Световната шампионка по beat box за 2012 г. Адриана Николова - Печенката гостува с концерт в четвъртък от 18:35 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“.

Заедно с шуменските симфоници ще представи богата, интересна и достъпна за всички възрасти програма, която съчетава разнообразни творби от Моцарт, Чайковски, Шуберт, Петко Стайнов, Астор Пиацола и още много с beat box и… гъдулка!

Десислава Тодорова, която партнира на Печенката в проекта „Петър плет плете“ ще бъде специален гост в концерта Sympho beat box. Момичета постигнаха шеметен успех с това преплитане на beat box и фолклор като песента им влезе в учебниците по музика. Печенката, която е студентка по оперно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ активно работи за популяризирането на класическата музика сред деца като се опитва да им покаже, че тя не е толкова трудна и скучна. Точно такива творби, които всеки е чувал, но не знае, че са симфонична музика са включени в програмата.

Адриана Николова /Печенката/ е родена през 1994 г. в гр. Плевен в семейство на музиканти – майка й е пианист и диригент, а баща й свири на кларинет и саксофон. Адриана изучава пиано от ранна детска възраст. По-късно учи в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”, специалност „Оперно пеене”.

Успоредно се занимава с тенис на маса, дори е шампион на град Плевен. Обича също така да играе футбол. През 2008 г. започва да се занимава с бийтбокс. Заинтригува я неин приятел, който постоянно издавал някакви звуци с уста. Така Адриана намира информация и започва да се занимава с това ново музикално течение.

Явява се на състезания по бийтбокс и печели два пъти второ място. През 2012 г. Печенката се явява на световното по бийтбокс в Берлин. Там тя се състезава с други 20 момичета и успява да победи французойката, наречена „Флашбокс”. Печели трето място в конкурса „Император на микрофона” – Австрия. В България Печенката е единственото момиче, което се занимава с бийтбокс. След наградата от Берлин, Печенката получава покана да участва в песента на Графа и Бобо – „Дим да ме няма”, която се превръща в летен хит. В края на месец ноември 2012 г. излиза първият й самостоятелен клип – „Този бийт”.

Билети ще се продават в деня на концерта от 17:30 часа във фоайето пред концертната зала.