/ dariknews.bg
Петият в страната Център за спогодби и медиация бе открит в Шумен. Той е реализиран съвместно от Окръжен и Районен съд в Шумен, а такива съществуват само в София, Варна, Бургас и Перник.

Спирки със слънчеви панели и USB зарядно край Арена Шумен (СНИМКИ)

Центърът трябва да насърчи използването на медиацията, като метод за решаване на съдебни спорове. Председателят на Окръжен съд-Шумен София Радославова посочи, че тази инициатива е нужна с оглед на дефицита в отношението между хората.

Създаваме го с цел за да популяризираме медиацията сред нашата общественост - да приучим гражданите, че трябва да полагат усилия - да изградят правна и социална култура да разрешат своите спорове и ако не успеят, едва тогава да ги отнасят до съда, каза още тя. 

Центърът се намира на първия етаж в Съдебната палата.
dariknews.bg


Медиация се провежда при различни спорове, делба на имущество, непозволените увреждания, трудовите дела, семейните и търговските дела.. Ако има данни за заплаха или насилие между страните или е налице конфликт на ценности, обаче медиация не е възможна.

Според Ванухи Арекелян, която е председател на Апелативен съд-Варна, медиацията е бъдещето на съдебната система. Центърът е разположен на 1 етаж в Съдебната палата в Шумен и към него може да се обърнат страни по неприключили граждански, частни наказателни и търговски дела, разглеждани в съдилищата от съдебния район на Окръжен съд Шумен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.