Отбелязват годишнина на Астрономически център на Шуменски университет

Отбелязват годишнина на Астрономически център на Шуменски университет
Отбелязват годишнина на Астрономически център на Шуменски университет

Днес Астрономическият център на Шуменския университет празнува своя 10 годишен юбилей.  Той  е открит на 9 юли 1999 г. от доайена на астрономическия екип на Университета проф. Владимир Шкодров и ректора проф. Тотю Тотев. Наблюдателната база на Астрономическия център е създадена с решение на Академическия съвет, с цел обучение на студентите, изучаващи  специалността „Астрономия", както и за наблюдения на интересни астрономически явления с ученици и граждани. Астрономическата  кула е един от символите на Шуменския университет. 

Юбилейното отбелязване на 10-годишнината ще започне в 13.00 ч. в зала V-3 на Корпус 3, а в 13.30 ч. ще бъде открит слънчев часовник пред Корпуса .Построяването му е една от инициативите за отбелязване на Международната година на астрономията 2009 в Шумен.

Лъчите  на часовника ще показват точното време през всички сезони, като има предвидени означения за лятното и за зимното часово време. Часовникът ще дава информация и за годишния сезон по дължината на сянката на пладне. Проектирането и дизайнът са дело на екипа на Астрономическия център. 

Шуменският университет "Епископ Константин Преславски" ще бъде организатор на най-мащабната проява в България по време на Нощта на учените. Събитието ще премине под надслов: "Нощно АСТРО-шоу - Изпратете послание на звездите" и е посветено на 10-годишнината от създаването на Астрономическия център на Университета.  То ще се състои тази вечер от 19.30 часа пред Ректората. 

Час преди началото на шоуто - в 18.30 часа - Шуменският университет очаква своите гости и в Нощта на отворените си врати. Те ще могат да участват в демонстрации в лабораториите  по биология, физика и химия; да разгледат триизмерна възстановка на Тронната зала в Плиска и Златната църква във Велики Преслав, изложба на специалността "Техника и технологии", ще могат да наблюдават нощното небе с телескопите на Астрономическия център и да се включат в нощното АСТРО - шоу.