Осъдиха бивш съдия-изпълнител, присвоил 60 800 лв.
Осъдиха бивш съдия-изпълнител, присвоил 60 800 лв. / Радка Минчева
Осъдиха бивш съдия-изпълнител, присвоил 60 800 лв.
35404
Осъдиха бивш съдия-изпълнител, присвоил 60 800 лв.
  • Осъдиха бивш съдия-изпълнител, присвоил 60 800 лв.

Бивш съдия-изпълнител от Разград се призна за виновен в длъжностно присвояване и получи условна присъда от Окръжен съд-Разград. Светослав Савов вече е възстановил откраднатото - 60 800 лв.

Престъплението е извършено през 2007 г., когато частният съдебен изпълнител Светослав Савов трябвало да преведе на банков клон в Габрово 60 800 лв., събрани от длъжници на финансовата институция. Парите обаче в банката получили едва в навечерието на съдебния процес.

Пред съда Савов се е признал за виновен, а защитата му и държавното обвинение подписали споразумение, което съдия Рая Йончева одобрила. То предвижда наказание 3 години лишаване от свобода с отлагане за изпитателен срок от 5 години. Със съдебното решение е забранено на Савов да упражнява професията "съдебен изпълнител"  през следващите 3 години. Според

Наказателния кодекс санкцията за длъжностно престъпление в особено големи размери е затвор от 8 до 20 години. 

Съдебният процес срещу Савов, за разлика от всички останали в Окръжен съд-Разград, не бе обявен в графика на делата, който се публикува в интернет страницата на институцията.

Срещу Савов има още едно дело за длъжностно присвояване, то е за 73 521,47 лв., през лятото всички съдии от Наказателното отделение на съда в Разград си направиха отводи по него и то бе разпределено за гледане в Окръжен съд-Шумен.

Савов бе отстранен от Камарата на частните съдебни изпълнители през 2008 г.