Очаква се поскъпване на доставката на газ в Търговище
Очаква се поскъпване на доставката на газ в Търговище / netinfo

Да се повиши цената за доставка на природна газ в Търговище след 30 април искат от Черноморската технологична компания, стана ясно днес. Предвиденото увеличение е с 14,54% за производствения сектор, 4% за обществения и 6% за битовите абонати. В момента на територията на общината потребителите на синьото гориво са близо 1 200.

 

Според финансиста на Община Търговище Милко Петров, заложената от компанията норма на възвръщаемост от близо 12% е много висока на фона на световната криза. В 14 дневен срок община Търговище и всеки гражданин могат да обжалват решението пред Върховен касационен съд.


Според финансовия директор на Черноморската технологична компания Данаил Диков, последната актуализация на цените е от 2006 година, а от тогава инфлацията е нараснала с 25%. Той обясни, че всъщност средното увеличение, което се предвижда за промишлените потребители е 2,55%, за обществено-административни – 1,42 %, а за битовите - 6 %. Изчислено в пари, общо за една година, повишението за битовите абонати ще е около 20 лв., а малките и средни предприятия ще плащат с около 1 000лв. повече. Увеличението не засяга цената на синьото гориво, а само сумите за доставки.