Обучението в мултиетническа среда в Търговищко – по-интересно и личностно ориентирано
Обучението в мултиетническа среда в Търговищко – по-интересно и личностно ориентирано / netinfo
Деца от ІІІ ОУ “П.Р.Славейков” в Търговище изучават празничната трапеза на трите етноса, живеещи в региона – българи, турци и роми. Обсъждат видовете храни, проучват защо орехът и произведенията от жито се повтарят навсякъде, пробват рецепти. Тези занимания имат за цел да ги насочат към идеята, че единението на хората, живеещи на едно място, е подкрепено от фолклора и природните закони.

Инициативата е част от проект “Подкрепа на учителите за провеждане качествено образование в мултиетническа среда”, който се изпълнява от Регионалния инспекторат по образованието в Търговище по програма на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Стойността на проекта е 9 753 лв., продължителността му – 1 година.

7 училища от областта са включени в заложените дейности – по две от общините Търговище, Попово и Омуртаг и едно от Антоново. 20 начални учители и още толкова преподаватели от прогимназиален етап вече преминаха през обучения и се запознаха с различни методи и техники за подобряване качеството на практическа работа в мултиетническа среда. Семинарите бяха насочени в три направления – урочна дейност, извънкласни занимания и изграждане на цялостната стратегия на училището към създаване на личностно ориентиран образователен процес. Те се осъществиха в партньорство с ШУ “Еп. Константин Преславски”.

След обученията, всяко от седемте училища започна работа по свои малки проекти, които имат за цел да направят учебния процес по-приятен и по-успешен за децата. Така в учебното заведение в Камбурово вече работят по един елемент от народния обичай “Сватба”. Подробно се изследва ритуала на трите етноса, свързан с извеждането на булката от бащиния дом. Децата търсят информация в художествената литература, правят интервюта със свои близки и роднини, събират снимки. По-малките правят колажи на сватбени костюми, а по-големите ще се опитат да пресъздадат ритуала в рамките на своя малък проект. В училище “Климент Охридски” в Попово също се обръщат към фолклора, изследвайки празниците, свързани с даването на прошка при трите етноса. Пак там се занимават още с проучване на различни музикални произведения и разучаване на танци на различните етноси. В с.Макариополско работата по проекта е посветена на 100 годишнината на училището, в Светлен се насочват към урочната работа, а в Омуртаг към извънкласните дейности.

Предстоят уроци “при открити врата”, по време на които всеки екип ще сподели своята практика с останалите. В края на проекта ще бъде издаден сборник, придружен с диск, събиращ всички презентации.

Очакванията на екипа са чрез дейностите по проекта да бъде изграден устойчив модел с отработени положителни практики за целенасочена и системна работа с педагогически кадри в мултиетническа среда. Децата ще получат възможност да попълнят пропуски в обучението си и да се превърнат от пасивни в активни участници в обучителния процес.

След приключването на проекта, учителите ще мултиплицират опита си сред свои колеги.