Обсъждат бъдещето на децата от дома в търговищкото с. Стража
Обсъждат бъдещето на децата от дома в търговищкото с. Стража / netinfo
Извеждането на децата и младежите с умствени увреждания от дома в с.Стража се оказва сериозен проблем за нас, каза пред журналисти кметът на община Търговище д-р Красимир Мирев.

Ще припомним, че преди време общинският съвет не одобри идеята за преместване на дома в една от сградите на бившия строителен техникум в града. На последното си заседание, поради липса на кворум, съветниците не гласуваха по другата представена възможност. Администрацията бе подготвила искане за предоставяне на сграда за целите на проект по “ФАР” – “Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи”, който да даде възможност част от младежите от дома в с.Стража да бъдат настанени в малки групови домове, тип социални апартаменти. За целта трябваше да бъде одобрено използването на общежитието в Спортен комплекс “Неделчо Камов”, което е частна общинска собственост.

За да се търси конкретно решение на проблема, кметът на града е поканил представители на местни и държавни институции на отворена дискусия, която ще се състои на 20 август, сряда, от 15.00ч. в зала 74 на местната администрация.