Общо 36 години затвор за убийците на Мартин Борилски
Общо 36 години затвор за убийците на Мартин Борилски / netinfo

Великотърновският апелативен съд присъди 19 години затвор за Георги Желязков и 17 години за Стоян Стоичков. Двамата бяха признати за виновни за убийството на 24-годишния студент Мартин Борилски в Париж.

Въпреки осъдителните присъди Желязков и Стоичков все още са на свобода. Те не присъстваха на заседанието под претекст, че автомобилът им се е развалил на път за Велико Търново. С определение от 4 февруари Апелативният съд измени наложената им мярка за неотклонение от „парична гаранция" в „задържане под стража". Определението не подлежи на обжалване.

Георги Желязков и Стоян Стоичков ще изтърпяват наказанието при първоначално строг режим и трябва да платят 120 хил. лева на близките на убития студент, както и разноските по делото. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Върховен касационен съд.

Защитата на подсъдимите поиска веднага да внесе молба за обжалване, но им бе отказано, тъй като канцеларията на съда не работеше по това време. Адвокатите на обвиняемите останаха неудовлетворени от изхода на делото.

"Подсъдимите са лишени от право на справедлив процес, при положение, че последните две седмици се говори от посланици, министри и прочее, че те трябва да бъдат осъдени, защото са виновни", заяви адвокатът на Георги Желязков Ина Лулчева.

"Изведнъж това осъдително решение идва като последица на дългогодишния натиск, който започна да се упражнява след постановяването на оправдателната присъда на Шуменския съд. Лакмуса, за който се говори, че ще бъде това дело за българското правосъдие, не зная дали показва, че българското правосъдие е читаво или показва обратни неща", каза защитникът на Стоян Стоичков Юлиан Георгиев.

Според частния обвинител Владимир Иванов присъдата е справедлива. "Аз лично мога да заявя, че се радвам, че в лицето на този състав българското правосъдие по това дело прогледна".

По време на 7-часовото заседание по делото прокурорът Борис Миновски призова съдебния състав да отмени оправдателната присъда, произнесена от Шуменския окръжен съд и потвърдена по-късно от Великотърновския апелативен съд и поиска доживотни присъди за убийците. Частното обвинение, което представлява интересите на семейството на Борилски, поиска обезщетение в размер на 400 000 лева за нанесени нематериални щети. Защитата на обвиняемите поддържаше тезата, че след като в стаята на мъртвия студент не са открити отпечатъци на подсъдимите, не може да се твърди, че те са извършили престъплението.

Съдебният казус за убийството на Мартин Борилски продължи почти десет години. 24-годишният варненец Мартин Борилски, студент в Сорбоната, бе убит в Париж през 2000 г. Трупът му беше намерен от френски пожарникари в квартирата му на ул. "Льо Курб". Тялото му беше завързано с пуловер, а черепът му - счупен с гира. При аутопсията бяха открити 93 прободни рани.