Общината реализира два социални проекта за над 380 000 лв.
Общината реализира два социални проекта за над 380 000 лв. / снимка: Дарик-Шумен

Два социални проекта на обща стойност близо 390 000 лв. ще бъдат реализирани от община Шумен и Сдружение „Северен Шуменски селски район". Проектите са по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", заяви зам.-кметът по здравеопазване и социална политика на Шумен Седат Кадир.

Първият проект - „Социален асистент и домашен помощник в семейна среда" е на стойност 199 054 лв. Предвижда се да бъдат назначени 20 социални асистенти и 15 домашни помощници, те ще обслужват общо 85 лица от града. Основно дейностите ще са насочени към деца и възрастни с трайни увреждания, самотни възрастни хора, лица изведени от специализирани социални структури и др.

По вторият проект - „Домашен помощник в семейна среда" ще бъдат осигурени 188 369 лв. Ще бъдат назначени 41 домашни помощници, които ще обслужват 90 лица от селата на община Шумен.

Двата проекта са с продължителност от по 14 месеца, като реализацията им ще започне от подписването на договорите. Назначените лица ще получават по 288 лв. заплата, като ще им бъдат осигурени работни дрехи и транспорт.

„Проектите реално ще стартират от 1 ноември, след това ще има обучение, а работата с потребителите ще започне от 1 януари 2011 г.", обясни Данаил Данчев - началник отдел "Европейски проекти" към местната администрация. Кметът Красимир Костов допълни, че общината ще направи всичко възможно проектите да стартират с месец по-рано, за да могат потребителите да получат услугата още в началото на зимата.