Общественото обсъждане за хипермаркет в Тежкия полк без резултат
Общественото обсъждане за хипермаркет в Тежкия полк без резултат / netinfo

Без съществен резултат и с често ескалиране на напрежението в залата премина общественото обсъждане за строеж на хипермаркет в района на Тежкия полк в Шумен. Дискусията между жителите на кварталите „Боян Българанов", „Гривица", „Еверест" и местната администрация се проведе в читалище „Стилиян Чилингиров". Тя беше организирана от кметското ръководство, след като на сесия на местния парламент представители на дребните и средни търговци от Шумен възроптаха срещу продажбата на част от терена на Тежкия полк за изграждане на втори хипермаркет „Кауфланд" в града.

По време на обсъждането днес се чуха разнопосочни мнения от гражданите. Млада жена показа снимки на детските площадки в района и заяви, че съоръженията са в окаяно състояние. Според нея общината трябва да направи спортни площадки за да има къде да играят децата, а не да се строят хипермаркети. Според други от жителите пък, хипермаркет трябва да има. В залата дори се чуха мнения за провеждане на местен референдум по този въпрос.

Общественото обсъждане за хипермаркет в Тежкия полк без резултат
netinfo

От изказванията на главният архитект на общината и зам.-кметът по строителство и екология стана ясно, че администрацията е подготвила проект, според който 15 декара са отредени за хипермаркет, а останалата площ от Тежкия полк - около 34 декара ще бъде обособена като парк и спортен терен. По време на обсъждането стана ясно, че има и втори идеен проект, разработен от архитект Валери Колев. В него пък се предвижда в района на Тежкия полк да има супермаркет, а не хипермаркет, жилищни сгради, зелени площи и басейн. Представителите на малкия и среден бизнес в града предложиха да бъде изграден и пазар,с обособени малки магазини.

„Смятам, че е нужен по-голям търговски обект за жителите на тези квартали, които са около 15 000", заяви кметът на Шумен Красимир Костов, след което отново обясни, че останалата част от терена ще бъде за парк и зелени площи. Заместникът му, Иван Йонков пък добави, че общината няма да създава монополи. „Предлагаме 15 декара на търг, всеки , който желае може да инвестира там и е добре дошъл. Предлагаме един терен на търг и всеки може да се яви на него", каза още Йонков.

В края на дискусията и след размяната на много реплики, висок тон и напрежение хората все пак останаха на различно мнение. Крайното решение за това дали теренът, към който инвестиционно намерение са изразили от Кауфланд, ще се предложи на търг ще вземе Общинският съвет в града.

На съветниците ще бъдат предоставени и подписките, постъпили в общината "за" и "против" строежа на хипермаркет в района.