Областният съвет по наркотични вещества заседава в Търговище
Областният съвет по наркотични вещества заседава в Търговище / netinfo
Днес в зала 74 на Община Търговище се състоя заседание на Областния съвет по наркотични вещества. Обсъдена бе възможността за създаване на Превантивно-информационен център в града. Тепърва нуждата от него ще се обсъжда от Общински съвет и ще се търси сграда, в която да се помещава.

Представен и одобрен бе и планът за действие през 2008г. в изпълнение на общинската стратегия за борба с наркотиците. Основните дейности в него са дискусии и дебати по темата за наркоманиите; организиране на видеопокази и лекции в училищата; превантивна дейност, насочена към родителите; организиране на кампании; разработване и разпространение на превантивни материали и др.

Около 150 семейства са потърсили помощ от психолог за решаване на проблем, свързан с употреба на наркотици през годината в Търговище, според специалиста д-р Иван Тянев. Той смята още, че проблемът не е малък, но може да се каже, че няма утвърден пазар на хероин в града. Употребяват се предимно канабис и екстази, както и комбинация от алкохол с успокоителни.