Областната епизоотична комисия в Търговище с мерки срещу птичия грип
Областната епизоотична комисия в Търговище с мерки срещу птичия грип / Диляна Стойчева

Днес в Областна администрация Търговище се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Губернаторът Митко Стайков, който е председател на комисията, съобщи, че поводът за свикването й е откритото на 14 март 2010 година огнище на „птичи грип" в селище, разположено в делтата на река Дунав в близост до границата на Румъния с Украйна.

Генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов е разпоредил вземането на спешни превантивни мерки, стана ясно на срещата. Доктор Анелия Цонева, директор на РВМС-Търговище вече е издала вътрешна заповед до кметовете на общини на територията на областта, които трябва да запознаят населението с превантивните мерки.

Всички стопани са длъжни да не допускат контакт между диви и домашни птици, да отглеждат домашните патици, гъски и кокошки отделно от другите домашни животни, да съхраняват фуражите в закрити и добре защитени от външен контакт помещения, както и да не извеждат извън дворовете домашните птици.

Ветеринарната служба е открила гореща телефонна линия, на която гражданите могат да подават информация за открити трупове на птици. През делничните дни сигнали се приемат на тел. 6 26 53, а в почивните дни на тел. 0878/ 430 168. Специалистите препоръчват на хората, които открият трупове на птици, да не ги докосват, а да се обадят своевременно на ветеринарните власти.

Заболяването Инфлуенца /грип/ по птиците е регистрирано в България за последен път в началото на 2006 година и оттогава няма данни за заболели животни.