Нужни са още усилия за пълното нормализиране на движението в Шумен
Нужни са още усилия за пълното нормализиране на движението в Шумен / снимка: Дарик-Шумен

Да продължат усилията на снегопочистващите фирми и предприятия в Шумен до пълното нормализиране на движението в града при зимни условия. Това разпореди кметът на общината Красимир Костов на проведеното днес оперативно съвещание за пътната обстановка в Шумен и селата, съобщиха за Дарик от пресцентъра на администрацията.

Градоначалникът отчете добрата организация, създадена по време на обилните снеговалежи, което помогна община Шумен да не изпадне в бедствено положение.  Общинското предприятие „Паркинги и гаражи" за пръв път тази година се включи в зимното поддържане на улиците. То се грижи за 155 малки улици и през вчерашния и днешния ден е използвало 27 тона пясък за опесъчаване на основните кръстовища и стръмните улици в града.

На  заседанието присъстваха представители  на таксиметровите фирми. По тяхно предложение кметът на общината разпореди допълнително опесъчаване на ул."Васил Левски" и на стръмните улици в града, както и поддържането в добро състояние на пътните платна в района на площадите "Кристал" и "България". Ще се почистят и таксиметровите пиаци.

Кметът  напомни, че в изпълнение на изискванията на Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред, ръководителите на ведомства, учреждения, фирми, търговски  обекти и граждани са длъжни да почистят прилежащите тротоари и терени около сградите, които стопанисват. Той разпореди на инспекторите да засилят проверките по спазването на Наредбата. Предприятието „От социални помощи към заетост" ще съсредоточи допълнително работници за почистване на тротоарите, алеите и стъпалата в централната част на града.

В селата на община Шумен ситуацията е нормална, пътищата са разчистени и проходими при зимни условия. Специална почистваща машина работи допълнително по пътя от с.Друмево до с.Костена река.