СИДП
СИДП / СИДП
Над 60 декара едногодишна култура попълниха през седмицата работещите в ДГС-Преслав, след като лесовъдите от стопанството установиха, че заради сушата прихващането на младите фиданки не е добро. В залесяването се включиха служители на РИОСВ и студенти от ШУ „Константин Преславски“.

Новата дъбова гора е на изключително труден терен, но е важна заради ерозията и пречистването на подпочвените води, които влизат в язовир „Тича“, смятат специалистите.  
 
Много хора си мислят, че залесяваме фиданките и с това работата ни приключва, но за да създадем една нова гора са нужни години. През миналата година на този терен са залесени малки дръвчета, но за съжаление тук почти няма почва и част от тях не са се прихванали. Решихме сега да попълним техните места с жълъд, като се надяваме, че синоптиците ще познаят за дъждовете, които ни обещават от през тази седмица, коментира директорът на ДГС-Преслав инж. Живко Алексиев.

Той допълни, че заради продължителното засушаване отглеждането на новосъздадените през последните години гори е изключително трудно. В продължение на пет години младата гора се окопава на ръка три пъти в годината, за да се освободят дръвчетата от тревата и храстите, които ги задушават. Лесовъдите от стопанствата и СИДП следят какъв е процента на прихващане и попълват местата на фиданките, които не са се вкоренили. 
 
В края на тази седмица банкери в Шумен, Варна и Добрич ще залесят 1 000 фиданки на територията на преславското стопанство.

Инициативата е част от  петото предизвикателство Team Blue Goes Green на финансовата институция. По идея на Коста Радев, директор на шуменския клон на банката, всички дръвчета предвидени за Североизточна България ще бъдат залесени в ДГС-Преслав