Над 150 девойки се ваксинираха срещу рак на маточната шийка
Над 150 девойки се ваксинираха срещу рак на маточната шийка / Sofia Photo Agency, архив
Над 150 девойки се ваксинираха срещу рак на маточната шийка
60715
Над 150 девойки се ваксинираха срещу рак на маточната шийка
  • Над 150 девойки се ваксинираха срещу рак на маточната шийка

На 169 момичета на 12-годишна възраст в Шуменско са поставени ваксини против рак на маточната шийка. Това съобщи в ефира на Дарик д-р Тереза Чолакова, регионален координатор на Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка. По думите й, над 20 % от девойките от тази възрастова група в региона са обхванати. Имунизацията се извършва от личните лекари и е препоръчителна. Ваксината е по трикратна схема, което означава, че се поставят три дози през определен период от време. „54 момичета са ваксинирани и с втора „игла" „,съобщи още д-р Чолакова.

Всяко 12-годишно момиче у нас може да бъде ваксинирано срещу онкологичното заболяване напълно безплатно, като разходите ще бъдат поети от Здравното министерство.

В големия процент от случаите човешкият папиломен вирус причинява рак на маточната шийка в два от своите типове - 16 и 18. Ваксините предпазват до 90 % от развитие на рак на шийката на матката и дават защита между 10 и 20 години след поставянето, твърдят специалистите. Според д-р Чолакова притесненията от нежелани странични реакции са неоснователни.