Над 1 милиард лева инвестиции са нужни във ВиК сектора в Шуменско до 2038 г.
Над 1 милиард лева инвестиции са нужни във ВиК сектора в Шуменско до 2038 г. / netinfo

Над 1 милиард лева е нужно да се вложат във ВиК сектора в област Шумен до 2038 година. Това стана ясно от представения днес Регионален генерален план за водоснабдяване и канализация на територията на областта. Той е изготвен по проект, финансиран от Световната банка.

Извършен е анализ на ВиК сектора в областта, набелязани са проблемите и за решаването им са предложени мерки, които да се реализират в следващите програмни периоди до 2038 година. Основните проблеми в сектора в областта са три, стана ясно от думите на инж. Луиза Бабикян,която е ръководител на проекта, в рамките на който е изработен генералния план. „Липсата на пречистване на питейна вода от язовир „Тича", който осигурява около 65% от питейната вода, другият проблем са старите водопроводи от етернитов материал, което се отразява лошо върху качествата на водата и третият проблем е изоставането по отношение на пречистването на водите", обясни Бабикян.

60% от предписаните инвестиции в Регионалният генерален план са за сектор водоснабдяване, а 40% за канализация и пречистване. Планът може да бъде актуализиран на всеки 5 години.

По време на обсъждането му днес кметовете на общини в областта изразиха и някои свои съображения. Повечето от тях се обединиха около това, че е изключително нужна промяна в статута на яз."Тича". В момента той се ползва за питейни нужди с разрешително от 1981 година, въпреки, че е бил предвиден за напояване. Те настояха още в плана да се предвидят инвестиции във връзка със затлачването на водоема, което също е сериозен проблем.

На срещата присъства и управителя на ВК-Шумен инж. Светлозар Дамянов, който коментира, че според документа до края на 2020 г. за обновяване и модернизация е предвидено да се усвоят 780 млн. лв. „Тези средства няма как да се осигурят от националния или общински бюджети, това означава, че по-голямата част трябва да се осигури по линия на европейските фондове в настоящия програмен период", заяви инж. Дамянов. Той добави, че финансовия ресурс, който се изисква ще бъде трудно осигурен и само с европейско финансиране. нж. Дамянов определи плана, като добър. На въпрос кой е основния проблем за решаване във ВиК сектора в общината той посочи изграждането на пречиствателната станция за питейни води.