парно
парно / БГНЕС
Собствениците на "Топлофикация-Шумен" виждат нова възможност дружеството да заработи и в Шумен отново да има парно след повече от 15 години.
 
Заради огромни задължения "Топлофикация-Шумен" бе обявена в несъстоятелност. 
 
До три месеца се очаква окончателно решение, което да докаже, че дружеството няма задължения и то да започне отново да функционира. 

Инж. Валентин Маламов
Dariknews.bg

Преди 5 години шуменският ТЕЦ бе обявен в несъстотелност заради аради задължения в размер на 18 млн. лв. към Булгаргаз. 
 
Повече от 2 години Топлофикация Шумен е в състояние на пряко доказани факти и заведени насрещни искове срещу държавата и Булгаргаз. Булгаргаз е дружество, което липсва негова правосубектност – не съществува дълг, заради който се прави опит да бъдем обявени в несъстоятелност, категоричен бе инж. Валентин Маламов.
 
Очакванията са до 3 месеца да има окончателно решение по казуса. След това системата може да заработи до една година.
 
Следващата ни цел и пътят да стигнем до там е да стигнем до 30 000 от домакинствата, които са в Шумен, заяви инж. Валентин Маламов.
 
 За да се захранят домакинствата с парно, ще се използва вече съществуващата система от тръби на Топлофикация, за да се достави газ до абонатните станции на отделните сгради. 
 
Всичко до вкарването във входа е наш разход, включително и вертикалните щрангове, също са наша грижа, казва инж. Маламов.
 
Според него отоплението ще излиза с около 200 лева по-евтино на домакинство, а сметките ще могат да се следят онлайн със специално приложение.